Tvarohová s rajčaty bazalkou a slunečnicovými semínky
250g tučného tvarohu nebo lučiny
100g českých rajčat (sladká)
Hrst čerstvé bazalky
Hrst slunečnicových semínek
Sůl
Rajčata a čerstvou bazalku nakrájet najemno, smíchat s tvarohem nebo lučinou a přidat slunečnicová semínka. Můžeme dochutit solí.
Podáváme na celozrnném pečivu.
Tvarohová se pažitkou
250 g tvaroh, lučina nebo sýr Fénix (dle chuti)
Hrst nakrájené pažitky.
Nakrájenou pažitku smíchat se sýrem (upřednostňuji fénix). Lehce zředit smetanou nebo mlékem. Tuto variantu není potřeba solit.
Podáváme na čerstvém chlebu.
Pomazánka z červené řepy
250 g pomazánkového másla
1 ks menší čerstvé červené řepy
Uvařenou řepu oloupeme a nastrouháme najemno, přidáme do pomazánkového másla a vše dobře promícháme. Můžeme přidat i křen (pro děti tuto variantu ale neděláme). Podáváme do housky nebo banketky klasické i vícezrnné.