Pizza sýrová
250g hladké mouky (bezlepkové, špaldové)
½ čerstvých kvasnic
1 ks vejce
3 lžíce oleje
Špetka soli
Vlažná voda nebo mléko na zadělání
Náplň:
100 g mozzarella
120 g eidam (gouda)
80 g niva nebo hermelín
200 – 250 g loupaných rajčat (rozmixovat a smíchat s oreganem a provensálským kořením)….SUGO
200ml 31% smetany
Vše smíchat v zadělávací míse a pořádně vypracovat vláčné a hladké těsto. Nechat vykynout.
Po vykynutí vyválet placku v požadovaném tvaru a tloušťce. Potřít sugem a posypat sýrem, lehce zalít smetanou a péci na 240°C – 250°C cca 10 minut.
Boloňské špagety
100 -150 g oloupané cibule
olej
250 g mletého kuřecího masa
300 – 400 g sladších drcených rajčat v plechu
sůl
provensálské koření
oregano
česnek
Cibuli orestujeme do zlatova, přidáme mleté kuřecí maso osolíme a opečeme.
Zalijeme drcenými rajčaty a přidáme bylinky. Lehce zahustíme jíškou.
Dochutíme solí, česnekem, v případě kyselejších rajčat trochu přisladit.
Tuto směs podáváme na kvalitních špagetách, sypané sýrem.